Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΕΡΓΗΘΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τα οικολογικά, οικονομικά πλεονεκτήματα τους


                              
 
Eξετάζοντας τη θέση μας στις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι „ζούμε“ μία εγωκεντρική και  αρρωστημένη, μάλιστα παθιασμένη και καταστροφική χρήση των ενεργειακών πόρων, αλλά και όλων των πόρων γενικά. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο τι γίνεται και στο τι θα μπορούσε να γίνει με ένα οικολογικό και ανθρωποκεντρικά περιβαλλοντολογικό όραμα.
Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα  της κάκιστης συλλογικής πολιτικής που εφαρμόζουμε όλοι μας, μέσα από το „ανθρωποιείν„ του Πλάτωνα, δηλαδή την ιδιότητα του ανθρώπου να κάνει, ότι κάνει, για το προσωπικό συμφέρον και μόνο. Το ίδιο συμβαίνει και πάλι όταν βρισκόμαστε σε θέση όπου μπορούμε να ελέγχουμε συνανθρώπους μας και καταστάσεις.  Ενεργούμε όμοια και χωρίς ποτέ ή σπάνια απώτερος σκοπός μας να είναι τα κοινά. Όταν καταναλώνουμε το „κεφάλαιο“ που διαθέτουμε και όχι τους „τόκους“. Όταν ενεργούμε ο καθένας μας φιλαργυρικά και όχι φιλανθρωπικά, αν όχι φιλοπεριβαλλοντολογικά, αλλά καθαρά και μόνο εγωιστικά.    


Είναι καιρός να μάθουμε από τα πολλά λάθη που κάναμε σαν άνθρωποι και  να εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία μας για το καλό όλων μας, μέσα σε μία υγιή οικολογία.   Η ιστορία μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε μέσα από λάθη των συνανθρώπων μας το τι είναι καλύτερο και η τεχνολογία είναι σε θέση πλέον να υλοποιήσει το καλύτερο, αποτελεσματικότερο και εφαρμόσιμο για το κοινό „καλό“.   
Όλα κινούνται γύρω από την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων και γύρω από το οικονομικό όφελος των λίγων, ανθρώπων, κρατών, οργανισμών. Ο έλεγχος ασκείται από πολύ λίγους με „πάρα πολλά“ πάνω στους πολλούς με „λίγα ως πάρα πολύ λίγα“. 
Η φύση μας τα δίνει όλα με αφθονία. Πολλά για ολούς, ναι για όλους. Αρκεί να κάνουμε ότι κάνουμε με αρχές και σεβασμό στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους, στον πλησίον και το πλέον πλησίον μας, που είναι το περιβάλλον . Ότι χειριζόμαστε να το χειριζόμαστε σαν δανικό από τα παιδιά μας.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο ήλιος είναι σε θέση να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες τις ανθρωπότητας αλλά και συγχρόνως μας δίνει την δινατότητα να κρατάμε σε ισορροπία την οικολογία, το περιβάλλον.
Ο συνδιασμός της άμεσης χρήσης της ηλιακής ενέργειας μαζί με συστήματα αιολικά, κυματικά, βιομάζας, γεωθερμίας κλπ. μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες μας. Εφαρμόζοντας παράλληλα και με οικονομία, δηλαδή ξοδεύοντας με σύνεση και σεβασμό προς το περιβάλλον ή τον συνάνθρωπο,  έχουμε τότε με λιγότερη κατανάλωση περισσότερα και όχι λιγότερα. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ωραιότερες στιγμές μας είναι αυτές όπως, ο καφές με τον φίλο, το τάβλι στο καφενείο, το τσίπουρο με την παρέα, μιά βόλτα με τα παιδιά στο πάρκο ή αγναντεύοντας την δύση του ήλιου. Απλά και μόνο τρέφοντας αγάπη προς αυτό που κάνουμε. Ε, γιατί όχι λοιπόν αγάπη σε ότι κι αν κάνουμε; Αυτό, βέβαια, μας διδάσκεται εδώ και χιλιάδες χρόνια χωρίς να έχει ιδιαίτερη επιτυχία στο σύνολο της κοινωνίας, γιατί δεν έχει άμεσα οικονομικά οφέλη. Αυτό όμως που έχει τόσο οικονομικά οφέλη και εκφράζει και σεβασμό, είναι η ενεργηθηκή και οικολογικά ισορροπημένη χρήση των ενεργειακών πόρων και όλων των φυσικών πόρων γενικά. Απο όλους, για όλους και με προσωπικό οικονομικό όφελος, χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Μας κάνει ανεξάρτητους και ζούμε και καλύτερα.
Ρίχνοντας μια ματιά στις τιμές του πετρελαίου των τελευταίων 50 χρόνων βλέπουμε μία συνεχή αλλά και ξέφρενη αύξηση των τιμών. Τώρα που τελειώνει θα είναι η αύξηση πολλάκις μεγαλύτερη, το γνωρίζουμε (βλέπε διάγραμμα κάτω). Καθημερινά (κατ)αναλώνουμε τόσο άνθρακα, αέριο, πετρέλαιο και βενζίνη, για τα οποία η φύση χρειάστηκε 500.000 μέρες να παράξει.
  


 

 
Τιμές αργού πετρελαίου τα τελευταία 50 χρόνια σε US $
Παράλληλα βλέπουμε ότι χρησιμοποιώντας τις τώρα πλέον δοκιμασμένες τεχνολογίες μπορούμε να καταναλώνουμε πολύ λιγότερο έχοντας περισσότερη θαλπωρή, οικονομική άνεση, ανεξαρτησία και χρόνο να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. (Βλέπε παρακάτω καταναλώσεις κτιρίων με εναλλακτικές τεχνογλογίες).


 


Πάμε πάλι πίσω στον ήλιο. Τον Θεό πολλών λαών γιά πολλούς αιώνες. Χωρίς τον οποίο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εξαφανίζεται κάθε μορφή ζωής και του οποίου η διάρκεια ζωής είναι δισεκατομμύρια χρόνια.
Το διάγραμμα παρακάτω μας δείχνει σε αναλογίες μεγέθους το πόση ενέργεια χρειάζεται όλος ο κόσμος για να λειτουργήσει έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, δηλαδή 9,5 x 1013 kWh και πόση ενέργεια μας δίνει ο ήλιος, δηλαδή 152.424,0 x 1013 kWh. 15.000 περισσότερο απ ότι χρειαζόμαστε. Παράλληλα βλέπουμε και πόση ενέργεια μας δίνουν άλλες μορφές ενέργειας, χωρίς κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου, πλουτωνίου, άνθρακα κλπ..



 


Η παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο δεν υλοποιείται μόνο από την ανάπτυξη Φωτοβολταϊκων Πάρκων στις τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες. Ο ήλιος είναι αυτός που παράγει έμμεσα και την αιολική ενέργεια. Όταν ορισμένοι αντιλαμβάνονται τις ανεμογεννήτριες ως κάτι το αντιαισθητικό και οικολογικά απαράδεκτο, τι έχουν να παρατηρήσουν, βλέποντας τους δρόμους γεμάτους αυτοκίνητα, σταθμευμένα παντού, ακατάστατα και αχρησιμοποίητα (κινούνται κατά μέσω όρο περίπου 2,8 % του χρόνου, λιγότερο από μία ώρα την ημέρα) και θανατηφόρα (ετήσιοι θάνατοι από αυτοκίνητο στην δυτική Ευρώπη 60.000 και σε όλο τον κόσμο 400.000); Κάθε χρόνο σκοτώνονται στην Γερμανία 220.000 Ελάφια, 200.000 λαγοί, 30.000 Αγριογούρουνα και εκατομμύρια πουλιά και άλλα ζώα. Που είναι εδώ η οικολογική μας συνείδηση;
Που είναι η τεχνολογική μας ανάπτυξη, όταν χιλιάδες παιδιά χάνουν τις ζωές τους στον δρόμο; Που είναι η ελευθερία μας, όταν κινούμενοι στον δρόμο παίζουμε με την ζωή μας; Που είναι η ποιότητα ζωής;
Σκεφθήκαμε ποτέ, ποιά μορφή οικονομίας χρειάζεται η φύση; Όλες οι τεχνολογικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές δεν μας βοηθούν και πολύ αν δεν μάθουμε να ενεργούμε αλλιώς.


Συνεχώς:
-          Δηλητηριάζουμε την ατμόσφαιρα
-          Καταξοδεύουμε τα υπόγεια νερά
-          Βρομίζουμε τις θάλασσες
-          Καταστρέφουμε το έδαφος
-          Μειώνουμε τα δάση
-          Μειώνουμε συνεχώς την πλούσια ποικιλία της πανίδας και χλωρίδας και
-          Χτίζουμε, χτίζουμε, χτίζουμε, έτσι, για να χτίζουμε, χωρίς νόηση του πως και γιατί
Όλα γνωστά. Τι κάνουμε; Ποιές είναι οι πολιτικές αποφάσεις; Δεν εννοώ μόνο αυτές της κυβέρνησης. Όλοι είμαστε πολίτες και παίρνουμε καθημερινά αποφάσεις. Ποιές είναι οι αποφάσεις μας  για τα κοινά; Για το αύριο;
Στο διάγραμμα κάτω βλέπουμε την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε CO2. Ενώ αυτή δεν ξεπερνούσε, σε μέσο όρο, την γραμμή των 250 ppm στα τελευταία 400.000 χρόνια, από την βιομηχανική επανάσταση και μετά, δηλαδή τα τελευταία 200 χρόνια πλησιάσαμε ραγδαία τα 400 ppm. Η πορεία συνεχίζει να είναι ανοδική. Μέχρι το 2100 θα έχουμε ξεπεράσει τα 600 ppm. Ένα από τα αποτελέσματα της υψηλής περιεκτικότητας είναι και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτός ο δρόμος ανατρέπεται φυσικά μόνο αλλάζοντας ριζικά την στάση μας απέναντι στο περιβάλλον.


 

Ακόμη και τα σκουπίδια μας είναι για κάποιους άλλους πολύτιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή υλικών ή και ενέργειας. Παραβλέποντας ότι για πολλούς άλλους αυτού του κόσμου είναι και τρόπος επιβίωσης. Ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε όλο το μεγαλείο της. Όλα γνωστά ! Και λοιπόν;
Κατά την ταπεινή μου γνώμη στην Ελλάδα μας θα μπορούσαμε να έχουμε εργασία για πολλούς περισσότερους από τα 11.000.000 κατοίκους που είμαστε. Έλληνες και μη. Αρκεί να δώσουμε την ευκαιρία στους Πολίτες που θέλουν να προσφέρουν έργο αλλά και σ΄ αυτούς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες.
Ας αλλάξουμε λίγο τις προτεραιότητες μας. Αντί της σειράς, Αυτοκίνητο, Λεωφορείο, Τρένο, Ποδήλατο, Πεζός. Να πάμε στο, Πεζός, Ποδήλατο, Τρένο, Λεωφορείο, Αυτοκίνητο. Δηλαδή την σειρά που μας κάνει κοινωνικούς ανθρώπους και μάλιστα με πολύ λιγότερα έξοδα. Καταλαβαίνω, είναι δύσκολο να μην πηγαίνουμε με το αυτοκίνητο ακόμη και στην τουαλέτα. Θέλουμε δεν θέλουμε, αργά ή γρήγορα θα το μάθουμε. Καλύτερα όμως να φτιάξουμε οι ίδιοι τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως τα χρειαζόμαστε και να έχουμε και χρόνο τόσο για μας όσο και για τους άλλους και μάλιστα με λιγότερα έξοδα και άνετα.

Στο γράφημα κάτω βλέπουμε πως θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες στην Ευρώπη μέτα από 40 χρόνια, αφήνοντας στην άκρη φυσικό αέριο και άνθρακα, χρησιμοποιώντας μέχρι και 95 % ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν κοστίζουν τίποτε, δεν (κατ)αναλώνουν τίποτε, δεν καταστέφουν τίποτε και μας κάνουν ανεξάρτητους. Χρησιμποποιούν την ηλιακή ακτινοβολία, άμεσα ή έμμεσα.


Στην Γερμανία αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας για την παραγωγή ηλιακής θέρμανσης και ηλιακού ηλεκτρισμού  (ηλεκτρικό ρεύμα) από 7.500 θέσεις το 1999 σε 55.000 το 2007 και η ανάπτυξη προβλέπει για το 2020 200.000 θέσεις εργασίας. Στο σύνολο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 66.000 θέσεις το 1998 στις 280.000 θέσεις το 2008.
Μην ξεχνάμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν θέσεις εργασίας παντού και για όλους, αποκεντρωμένα και οικολογικά ουδέτερα. Και δεν (κατ)αναλώνουν, χρησιμοποιούν.
Γνωρίζουμε επίσης, ότι μία στροφή προς αυτές τις μορφές ενέργειας όχι μόνο μπορούμε να την κάνουμε μέσα σε 20 με 40 χρόνια, και ταυτόχρονα να αποκτήσουμε ανεξαρτησία από τις υπάρχουσες που μόνο θανάτους, πολέμους και καταστροφές οιασδήποτε μορφής εκφέρουν. Συγχρόνως θα έχουμε και ποιότητα ζωής σε ένα καλύτερο περιβάλλον αλλά και οικονομική καθώς επίσης και  προσωπική ανεξαρτησία, απλά αξιοπρέπεια για όλους.  Ο ήλιος μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, γιατί λάμπει παντού, να μειώσει τα έξοδα παντού και ακόμη να δημιουργήσει έσοδα παντού.
Να επικεντρωθούμε στην Χρήση των Πόρων, όπως χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο για να σκάψουμε το αμπέλι μας, έχοντας στη σκέψη μας το τσίπουπο που θα παράξουμε τον άλλο χρόνο και θα το απολαύσουμε στην παρέα με τους φίλους μας ή και „χρήση“ της συντροφιάς των αγαπημένων μας για να απολαύσουμε την αγάπη τους αλλά να καλύψουμε και βασικές προσωπικές μας ανάγκες.  Χρήση και όχι (κατ)ανάλωση!  Όραμα για ότι κάνουμε, όχι βόλεμα.
Τα αποθέματα σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα εξαντλούνται.  Αρκούν για  περίπου 40 χρόνια για το φυσικό αέριο και περίπου 120 χρόνια για τον άνθρακα (σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα). Τα αποθέματα πετρελαίου θα εξαντληθούν σε 70 με 80 χρόνια. Και όμως, όλος ο κόσμος (δηλαδή αυτοί  που τον ελέγχουν :  κυβερνήσεις, τράπεζες, πολιτικοί, κάτοχοι κεφαλαίων) επενδύουν και χρηματοδοτούν τον έλεγχο των κοιτασμάτων ακόμη και με καταστροφικούς πολέμους, αντί να κοιτάνε τον ήλιο, που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες μας χωρίς θανάτους και καταστροφές. Παράλογη συμπεριφορά και όμως αληθινή!
Μία αγελάδα, πέρα από το γάλα και το κρέας που μας δίνει παράγει και απόβλητα, τα οποία με την διαδικασία της ζύμωσης απελευθερώνουν στο περιβάλλον και μεθάνιο. Αυτά τα απόβλητα καθώς και τη ζημία που κάνουν δεν θέλουμε να τα βλέπουμε πουθενά. Η καλή μας αγελάδα καταναλώσει τεράστιες ποσότητες ζωικών τροφών που καταλήγουν σε προϊόντα αλλά και σε απόβλητα, όπως κοπριά και ούρα. Ε λοιπόν, μία αγελάδα πέρα του γάλακτος και του κρέατος μπορεί να μας δώσει μέχρι και 500 λίτρα πετρέλαιο τον χρόνο. Αντί να αφήνουμε το μεθάνιο να καταστρέφει την ατμόσφαιρα με ρυθμό περίπου 4 φορές μεγαλύτερο από το CO2, μπορούμε, χρησιμοποιώντας τα απόβλητα σαν βιομάζα σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, να παράγουμε ενέργεια ανάλογη των 500 λίτρων πετρελαίου τον χρόνο και αυτό από μια και μόνο αγελάδα. Πόση ενέργεια, επομένως, μπορούμε να παράγουμε από τις χιλιάδες που εκτρέφουμε; Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα από τα πάμπολλα που υπάρχουν, βλέποντας τον κόσμο από μία ισορροπημένη σκοπιά και οικολογική χρήση αγαθών. Αρκεί μόνο να βγούμε από το μονοπάτι του φραπέ και να μπούμε στην νοοτροπία του „ κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωση“ .  Απλά, χρησιμοποιώντας τις ικανότητες που έχουμε και όχι αυτές που μας δίνουν ή θέλουν κάποιοι να έχουμε.
Η οικολογική επανάσταση, που έχουμε πλέον μπροστά μας, δεν είναι πρωταρχικά τεχνολογικό θέμα. Αυτό που μας „σώνει“ είναι μια νέα σχέση μας με το περιβάλλον. Έτσι όπως πριν από 400 χρόνια έπρεπε να εγκαταλείψουμε την γαιοκεντρικότητα του σύμπαντος και την εσφαλμένη θεωρία ότι όλα του ουράνια σώματα κινούνται γύρω από την γη, έτσι πρέπει να εγκαταλείψουμε σήμερα την ανθρωποκεντρικότητα του κόσμου μας. Είμαστε μέρος της φύσης. Είμαστε ο διαχειρηστής της και όχι ο ιδιοκτήτης της.
Φτάνει πλέον η επιλογή στις εκλογές του συγγενή, φίλου, γείτονα, αδελφού κλπ.. Φτάνει πλέον με αυτούς που για δεκαετίες υπόσχονται, αλλά δεν πασχίζουν παρά μόνο για τον εαυτό τους. Να προκρίνουμε αυτούς που έχουν τις απαιτούμενες ευαισθησίες και απόσταση από την πεπατημένη. Αρχές και αξιοπρέπεια. Υπάρχει πολύ έργο μπροστά μας που μπορεί να φέρει εισοδήματα για όλους με σεβασμό προς το περιβάλλον, με αξιοκρατικό έργο για όλους, χωρίς συγκεντρωτικό προσανατολισμό στους λίγους. Ο καθένας προσφέρει όσο μπορεί, όπως μπορεί για το κοινό καλό. Και ο καθένας μπορεί. Οι πολλοί μικροί στο σύνολο είναι μία τεράστια δύναμη.
Γιατί λοιπόν τόσο μεγάλη άμυνα ή απάθεια σε μία ενεργηθική οικολογική και οικονομική πολιτική;
Μας έχουν μάθει να προστατευόμαστε από τον ήλιο, ώστε να κυκλοφορούμε με ομπρέλες ακόμη και το καλοκαίρι, να βάζουμε αντηλιακά με μεγαλύτερο συντελεστή προστασίας απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, απλά να τον φοβόμαστε.
Ποιόν;
Αυτόν που μας τα δίνει όλα τα αγαθά με αφθονία και .......... ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΟΤΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ! Αυτόν που θέλει μόνο το καλό μας;
Πόσο καιρό ακόμη με φραπέ, τσιγάρο και απαιτήσεις μόνο από τους άλλους;

„Η μέγιστη δύναμη της νόησης που μπορεί να αναπτυχθεί, εξαρτάται από
την ενασχόληση της με ηθικές αρχές και κάνει αναγκαίο κάθε συνειδητός
και πνευματικός κόπος να έχει ηθικό προσανατολισμό“



Χρήστος Λαζαρίδης
Dipl.-Ιng.
Σύμβουλος επιχειρήσεων
Σύμβουλος παθητικής κατασκευής κτιρίων




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.